Produse BIO

Ghimbir: beneficii, proprietăți și mod de consum

Ghimbir beneficii

Această plantă cunoscută majoritar pentru rădăcina sa apare în scrierile antice din Roma, Grecia, China și țăriIe arabe, fiind menționată ca medicament. Pe vremuri era deosebit de populară în medicina asiatică pe post de tratament pentru problemele de stomac, printre care greață și diaree, dar și pentru tratarea durerilor musculare, articulare, stomacale, crampe menstruale, arsuri ale pielii și simptomele de răceală și gripă.

În ziua de azi, ghimbirul încă este considerat o modalitate naturală de a calma stomacul, diferența fiind că acum există și cercetări care susțin beneficiile sale pentru sănătate. În ciuda acestor aspecte pozitive care au de-a face cu nutrienții săi, el este apreciat în mare parte datorită aromei și este folosit într-o multitudine de rețete din toată lumea. De asemenea, ghimbirul poate crește imunitatea în mod natural.

Ce este ghimbirul

O plantă tropicală cu flori verzui-violet care a crescut inițial în Asia de Sud-Est, ghimbirul este acum cultivat pe scară largă în întreaga lume. Face parte din familia Zingiberaceae, fiind înrudit cu turmericul, cardamomul și galangalul.

Cu toate că planta în sine crește și până la trei metri înălțime, doar rădăcina este folosită ca mirodenie sau în medicina alternativă, iar culoarea sa variază în funcție de soi, având interiorul galben, roșu sau alb. Rădăcina de ghimbir poate fi consumată proaspătă, uscată și depozitată sub formă de condiment sau transformată în tablete, capsule și extracte lichide. Puținul ulei pe care îl conține în rădăcină, undeva la 2%, este utilizat ca parfum în industria cosmetică.

Beneficiile ghimbirului

Cu toate că ghimbirul conține mai bine de 400 de compuși chimici, cercetătorii sunt de părere că gingerolul este responsabil atât cu mirosul și aroma inconfundabile, cât și cu beneficiile pentru sănătate. Are puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care ajută organismul în diferite moduri, printre care:

  • Îmbunătățește digestia și reduce gazele

Mai multe studii au investigat efectele ghimbirului asupra gazelor care se formează în tractul intestinal în timpul digestiei, iar concluzia este că enzimele pe care acesta le conține sunt cele care oferă ameliorare și ajută corpul să se elibereze.

De asemenea, ghimbirul pare să aibă efecte benefice asupra enzimelor tripsină și lipazei pancreatice, care sunt importante în procesul de digestie și poate ajuta și la creșterea mișcării prin tractul digestiv, motiv pentru care poate ameliora sau preveni constipația.

  • Reduce inflamația

Acest lucru se datorează gingerolului care ajută la combaterea durerilor cronice sau acute, acționând ca un medicament natural antiinflamator atât în cazul durerilor menstruale, cât și în ușurarea simptomelor osteoartritei. Cea din urmă este o afecțiune care implică distrugerea treptată a articulațiilor, durerea și rigiditatea fiind cele mai comune simptome ale acestei boli. Un studiu a constatat că persoanele care au folosit ghimbirul pentru a trata osteoartrita au înregistrat reduceri semnificative ale durerii și dizabilității.

  • Ajută la combaterea infecțiilor

Gingerol este cel care poate ajuta la scăderea riscului de infecții, extractul de ghimbir având capacitatea de a inhiba creșterea diferitelor tipuri de bacterii. Un studiu realizat în 2008 arată că ghimbirul este foarte eficient împotriva bacteriilor orale prezente în caz de gingivită și parodontită, ambele fiind boli inflamatorii ale gingiilor.

De asemenea, ghimbirul proaspăt poate fi eficient împotriva virusului respirator sincițial (VSR), o cauză comună a infecțiilor respiratorii.

  • Poate reduce zaharurile din sânge și îmbunătăți factorii de risc ai bolilor de inimă

Cu toate că este o zonă de cercetare relativ nouă, se pare că ghimbirul poate avea proprietăți antidiabetice puternice. Într-un studiu realizat în 2015, s-a observat că pacienților cu diabet zaharat de tip 2 le-a scăzut glicemia cu 12% folosind doar 2 grame de pudră de ghimbir pe zi. Cu toate că este vorba de un studiu pe un eșantion mic și este nevoie de cercetări mai ample, rezultatele sunt impresionante și încurajatoare.

  • Tratează diferite forme de greață

Ghimbirul poate ajuta la ameliorarea senzației de greață și a vărsăturilor în cazul persoanelor care au rău de mișcare, a celor supuse anumitor tipuri de intervenții chirurgicale, cât și sesiunilor de chimioterapie. Cel mai eficient însă s-a dovedit a fi în cazul sarcinii și a fenomenului de greața de dimineață.

Deși ghimbirul este considerat sigur, în caz de sarcină, cel mai bine este să discutați cu medicul înainte de a lua cantități mari de ghimbir, pentru că nu este recomandat femeilor însărcinate, care sunt aproape de travaliu sau care au avut avort spontan.

  • Poate ajuta în procesul de slăbire

Capacitatea ghimbirului de a influența pierderea în greutate poate fi legată de potențialul său de a ajuta la creșterea numărului de calorii arse sau la reducerea inflamației. O revizuire a 14 studii realizate asupra efectului pe care ghimbirul îl are în cazul persoanelor cu supraponderabilitate sau obezitate a arătat că el a redus semnificativ greutatea corporală, raportul talie-șold și raportul șoldului.

  • Poate ajuta la prevenirea cancerului

Proprietățile anticanceroase sunt atribuite tot gingerolului, principalul compus bioactiv responsabil pentru majoritatea efectelor terapeutice pe care ghimbirul îl conține din plin. Ghimbirul a fost studiat ca un remediu alternativ pentru mai multe forme de cancer, iar studiile arată că el poate fi eficient împotriva cancerului gastro-intestinal, de sân și ovarian, însă în continuare sunt necesare mai multe cercetări pentru a-i dovedi eficacitatea.

beneficii ghimbir

Ghimbir – proprietăți

O linguriță de ghimbir conține:

Calorii: 4,8
Carbohidrați: 1,07 g
Fibra alimentare: 0,12g
Proteine: 0,11g
Grăsimi: 0,05 g
Zahăr: 0,01 g

Pe lângă cele mai sus, ghimbirul proaspăt se bucură și de prezența unor vitamine și minerale:

Vitamina B3, B6 și C
Minerale: (fier, potasiu, magneziu, fosfor, zinc)

Ce conține ceaiul de ghimbir?

Ghimbirul conține fitonutrienți esențiali, dintre care gingerolul este principalul compus bioactiv. Cercetările au arătat că el poate avea un efect antimicrobian și antiinflamator care, atunci când este băut sub formă de ceai, poate ajuta la susținerea unui microbiom sănătos. Printre beneficiile asociate cu ceaiul de ghimbir se numără: capacitatea de a ameliora disconfortul digestiv, ajută la reducerea tensiunii arteriale și în procesul de scădere în greutate, calmează din intensitatea migrenelor și a durerilor de cap și are efecte antiproliferative asupra celulelor tumorale datorită faptului că este plin de antioxidanți.

Ghimbir – contraindicații

Ghimbirul este considerat un aliment sigur și hrănitor atunci când face parte dintr-o dietă sănătoasă, însă utilizarea lui ca medicament sau supliment nu a fost garantată și nici reglementată. Pe de altă parte, suplimentele concentrate furnizează compușii chimici ai rădăcinii în doze mai mari și riscă să provoace efecte secundare, cum ar fi arsuri la stomac, gaze sau diaree.

Înainte de a apela la ghimbir sau de a-l lua ca supliment, este recomandat să discuți cu un medic pentru că mai ales suplimentele pot interacționa cu anumite medicamente și pot provoca complicații de sănătate.

Cum să consumi ghimbirul

Dacă vrei să adaugi ghimbir în dieta ta, fiind un aliment destul de versatil, îl poți integra atât sub formă de mâncare, cât și sub formă de lichid. Iată câteva rețete de băuturi și mâncăruri care musai trebuie încercate, atât pentru aromă, cât și pentru beneficii:

  • Ceai, ușor de preparat, cu o aromă interesantă.
  • Suc, cum este această rețetă din Africa de Vest de suc Malian.
  • Pe post de condiment în mâncare (majoritatea rețetelor chinezești folosesc ghimbirul pe post de condiment.

De asemenea, ghimbirul este foarte folosit și în menținerea sănătății pielii și a părului. Din acest punct de vedere, el are anumite beneficii:

->Reduce aspectul îmbătrânirii, fiind o sursă importantă de antioxidanți, care scade nivelul de toxine din celulele pielii și crește în același timp circulația sângelui.
->Reduce petele și imperfecțiunile, datorită unei puternice calități antiseptice și de curățare, care minimizează rata formării petelor și acneei prin faptul că distruge atât bacteriile de pe suprafața pielii, cât și cele aflate în interiorul porilor.
->Reduce căderea părului, având un efect de întărire a rădăcinilor firelor de păr.
->Stimulează creșterea părului, prin creșterea circulației sângelui de la nivelul scalpului, făcând astfel părul mătăsos și strălucitor.
->Ajută la combaterea mătreții, datorită proprietăților antiseptice naturale.
->Ajută în cazul vârfurilor despicate și a problemelor părului uscat, datorită antioxidanților pe care îi conține.

ghimbir plant

FAQ – rubrica de întrebări și răspunsuri

De unde provine ghimbirul?

La nivel mondial, țara în care se cultivă ghimbirul pe cea mai extinsă arie este Nigeria, însă cel mai mare producător este India, cu toate că o mare parte din recoltă este destinată pieței locale. Cel mai mare exportator este însă China, majoritatea ghimbirului care se găsește în România provenind de acolo.

Sub ce formă se găsește ghimbirul în comerț?

Ghimbirul este cel mai cunoscut pentru rădăcina sa, care se folosește atât în bucătărie, cât și în tratamentele naturiste. Rădăcina de ghimbir, numită simplu “ghimbir”, se găsește de obicei cu ușurință în supermarket în stare proaspătă, însă se mai comercializează și sub formă de capsule sau pudra, cât și ca extract de ghimbir. În acest caz, el vine în două variante: apos si alcoolic, cel din urmă având cele mai multe beneficii pentru organism.

Poți consuma prea mult ghimbir?

Ghimbirul este în principiu o plantă sigură, însă ca în cazul oricărui alt aliment trebuie evitat abuzul. Este de preferat să discuți cu un medic specialist sau un nutriționist în cazul în care ai o sensibilitate la stomac. Au existat cazuri în care anumite persoane au manifestat simptome precum arsuri stomacale, diaree sau crampe în cazul unui consum în exces. În cazul femeilor, dacă ghimbirul a fost consumat în apropierea perioadei de menstruație, au fost raportate dureri în zona intimă sau scurgeri menstruale suplimentare.

Cel mai probabil ai auzit de multe ori că ar fi bine să “îți faci un ceai de ghimbir” atunci când simțeai că te ia răceala. Datorită beneficiilor generale pe care le are asupra organismului, ghimbirul merită integrat constant în dietă pentru a-ți menține starea de bine, cât și folosit în cosmetică pentru un plus de curățare, strălucire și tonifiere, atât a pielii, cât și a părului.