Ce sunt semințele de cânepă?
Încadrate la fructe oleaginoase, semințele de cânepă au un miez cremos și fin și seamănă la gust cu cele de floarea soarelui. Se găsesc sub două forme, decorticate și nedecorticate, însă ambele au aceeași compoziție:
-> 30% proteine;
-> 42% grăsimi, cu un conținut bogat de acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6;
-> 15% carbohidrați;
-> 0,5% tetrahidrocannabinol (THC), compusul psihoactiv, care nu se simte;
-> toți cei 8 aminoacizi esențiali organismului, pe care nu îi poate produce (leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofanul, valina şi treonina).
Semințele decorticate conțin 65% proteină ușor de digerat, numită edestină, care ajută la producerea de anticorpi ce întăresc sistemul imunitar pe lângă avantajul de a se digera ușor. Deci îți aduc un număr mai important de proteine ca cele nedecorticate, dar mai mic de carbohidrați și fibre.
Beneficii
- Protejează inima și o mențin sănătoasă. Acizii grași esențiali pe care îi conțin semințele de cânepă pot duce la scăderea colesterolului din sânge, lucru care previne rigidizarea arterelor și ajută la menținerea unei inimi sănătoase. Acidul gras gamma-linolenic din grupa Omega-6 ajută la reducerea inflamațiilor, care poate cauza o tensiune mare și o circulație slabă a sângelui.
- Îmbunătățesc funcționarea sistemului digestiv. Cantitatea mare de fibre ajută la funcționarea digestiei. Cele solubile, în proporție de 20%, formează o substanță gelatinoasă, care contribuie la reducerea nivelului de zahăr și al colesterolului și menține bunăstarea bacteriilor “bune”. Cele insolubile, restul de 80%, stimulează tranzitul intestinal și contribuie la eliminarea toxinelor, păstrând tubul digestiv sănătos și curat.Cu una-două linguri de semințe de cânepă poți ameliora rapid tulburările digestive, cum sunt balonarea și constipația.
- Susțin activitatea cerebrală. Acizii grași pot prevenii bolile precum Alzheimerul și Parkinsonul și îmbunătăți memoria. în plus, semințele de cânepă ajută la îmbunătățirea stării de spirit prin atenuarea simptomelor de anxietate și depresie.
- Contribuie la dezvoltarea normală a organismului. Având în mod natural un raport ideal pentru organism de 3:1 între Omega-3 și Omega-6, semințele de cânepă contribuie la o dezvoltare și creștere normală, în special în a copiilor. Cei mici au nevoie de un consum zilnic de 2g de acid alfa-linolenic (componentă Omega-3) și de 10g de acid gamma-linolenic (componentă Omega-6).
- Mențin pielea sănătoasă. Acizii grași și compușii antiinflamatori din semințele de cânepă contribuie la ameliorarea simptomelor acneei și ale dermatitei atopice, ținând cont că deficitul de acizi grași Omega-3 a fost asociat cu apariția acneei. Uleiul de cânepă este o altă variantă în care te poți bucura de beneficiile pentru ten.
- Ajută la menținerea unei greutăți optime. Datorită cantității ridicate de proteine și fibre, semințele de cânepă sunt un aliment sățios. Ajută în curele de slăbire pentru că stimulează digestia și diminuează pofta de mâncare. Dacă incluzi semințele de cânepă în mâncare, o să vezi că te saturi mai repede și ai mai multă energie.
- Pot preveni apariția cancerului. Conținutul de steroli și antioxidanți apără organismul de substanțe toxice și diminuează astfel dezvoltarea unor tipuri de cancer.
- Controlează nivelul de zahăr din sânge. Grăsimile sănătoase conținute de semințele de cânepă ajută semnificativ la absorbția rapidă a glucozei din sânge și transformarea ei în energie. Astfel, scade pofta de dulce și crește nivelul de energie. Acest aspect face ca semințele de cânepă să fie favorabile diabeticilor sau persoanelor cu risc de diabet.
- Diminuează simptomele sindromului premenstrual și ale menopauzei. Acidul gamma-linolenic, pe care îl conțin semințele de cânepă, reduce efectele provocate de hormonul numit prolactină. Sensibilitatea organismului la prolactină este principalul motiv pentru care apar simptomele sindromului premenstrual și cele ale menopauzei, deci un consum regulat va duce la îmbunătățirea acestui aspect într-un mod natural.
- Reglează nivelul hormonal. Acidul gamma-linoleic contribuie la reglarea hormonilor de la nivelul glandei tiroide, ajutând astfel la reducerea simptomelor cauzate de dezechilibrul hormonal, printre care anxietatea, depresia, simptomele premenstruale sau ale menopauzei.
- Susțin sistemul imunitar. Acizii grași Omega-3 și Omega-6 previn apariția inflamațiilor și protejează sistemul imunitar.
- Ameliorează durerile articulare. Studiile arată că semințele de cânepă ar putea avea efect anti-reumatic datorită conținutului bogat de acizi grași esențiali. Dacă sunt incluse constant și pe termen lung în alimentație, influențează pozitiv tratarea unor afecțiuni precum artrita reumatoidă.
- Efecte benefice asupra frumuseții. Fortifică unghiile și părul și hidratează pielea, motiv pentru care există multe produse cosmetice care conțin extract de semințe de cânepă.
- Benefice femeilor gravide și celor care alăptează. O dietă bogată în Omega-3 contribuie la dezvoltarea sănătoasă a fătului și la o incidență mai mică de nașteri premature.
Valori nutriționale
Este recomandat să consumi undeva la 30 de grame zilnic, deci cam 2 linguri de semințe de cânepă, care îți aduc un aport de:
– Fibre: 1,8 gr (solubile și insolubile);
– Proteine : 10 gr (cu 25% mai mult ca alte tipuri de semințe);
– Carbohidrați: <
1 gr;
– Grăsimi: proporție perfectă de acizi grași esențiali – 2g de acid alfa-linolenic (AAL) și 8g de acid linolenic (AL);
– Toți cei 9 aminoacizi esențiali organismului (leucina, isoleucina, lisina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan, valina, histidina);
– Vitamina A, C, D, E, K și B (niacină, riboflavină, tiamină, piridoxină și acid folic);
– Minerale (zinc, calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, cupru, mangan, fosfor);
! Nu conțin gluten ! => chiar și persoanele cu intoleranță la gluten pot introduce semințele de cânepă în dietă.
Efecte adverse și contraindicații
Semințele de cânepă ecologice nu conțin inhibitori de tripsină și nu produc alergii, motiv pentru care nu au contraindicații și nu produc reacții adverse, atâta timp cât te încadrezi în doza zilnică recomandată de 2 linguri.
Având foarte multe proteine, un consum mare poate duce la balonare, gaze sau diaree. Dacă știi că ai o sensibilitate la stomac, cel mai bine începi cu 1 lingură de semințe decorticate, care se digeră mai ușor, și crești apoi la 2 linguri. Din același
motiv, este recomandat ca persoanele cu greutate peste medie să nu depășească doza zilnică indicată.
în cazul în care urmezi un tratament cu anticoagulante, este de preferat să discuți cu medicul înainte să le introduci în alimentație, pentru că semințele de cânepă inhibă formarea trombocitelor și pot duce la creșterea riscului de hemoragii.
Cum introduci semințele de cânepă în alimentație?
Pentru că semințele de cânepă au un gust plăcut, pot fi consumate ca atare (nu necesită hidratare înainte, ca cele de chia) , dar cel mai simplu este să le adaugi unor preparate. îți arăt mai multe variante ca să vezi cât de u
șor e să ai o nutriție complexă:
- în smoothie sau shake-uri proteice;
- în salate (inclusiv de fructe): în dressing sub formă de semințe sau pudră sau direct în salate;
- în dressing-uri, nu mă repet, doar voiam să accentuez că există multe moduri în care pot fi folosite semințele sau pudra de cânepă;
- în cereale: înlocuiesc ovăzul sau le poți adăuga extra, pe lângă restul cerealelor;
- în humus: direct în compoziție sau peste ca decor;
- Ca snack, sub formă de batoane proteice;
- în produse de panificație: pâine, blat de pizza sau alte minunății bogate în carbohidrați la care merge un aport nutrițional mai bogat;
- Sub formă de ulei, dar nu îl folosești la gătit, ci îl pui în preparate reci: salate, smoothie-uri, humus, shake-uri proteice, sosuri, supe reci, creme tartinabile, pesto, etc – dacă te simți creativ, îmi zici și mie într-un comment
ce-ai încercat?
Acum știi cât de benefice sunt semințele de cânepă și ai văzut cum le poți consuma, mai rămâne doar să încerci varianta de mai sus care ți-a
făcut cu ochiul. Mai jos ai și niște rețete numai bune de încercat (wink, wink).
Semințe de cânepă pentru slăbit
Pentru că sunt bogate în proteine (10 grame în doar 3 linguri), semințele de cânepă sunt de ajutor în orice dietă, inclusiv în cea pentru slăbit. Pe de-o parte, o cantitatea mare de proteine (alături de acizii grași) te satură repede, iar, pe de alta,
contribuie la creșterea masei musculare. în plus, proteinele din semințele decorticate de cânepă sunt mai ușor digerabile decât cele de soia, deci sunt și bune, nu doar multe.
Pe lângă asta, au vitamine și aminoacizi esențiali în proporție perfectă, puțini carbohidrați și sunt o sursă bună de grăsimi sănătoase.
Pentru o mână de ajutor, poți apela la mixurile de pudră proteică cu cânepă , care sunt gata de băgat la shake.
Rețete cu semințele de cânepă
Burger de cânepă
Timp preparare: 45 de minute
Ingrediente:
- 100 gr vinete
- 150 ml lapte de cânepă sau de soia
- 225 gr tofu
- 100 gr fasole sau cartofi (încercați aduki, fasole cu ochi negri sau năut)
- 100 gr ceapă tocată
- 25 gr făină de cânepă
- 1 linguriță de pătrunjel, proaspăt tocat
- 3 căței de usturoi presați
- 1 lingură drojdie nutrițională
- 2 linguri semințe de cânepă decorticate
- 1 linguriță sos Tamari sau soia
- 1 lingură de pastă de roșii
- Ulei de măsline pentru prăjit
- Piper după gust
Mod de preparare:
Prăjește semințele de cânepă timp de cinci minute la 200 ° C. Apoi se macină și se lasă 10-15 minute la înmuiat în lapte încălzit. Separat sfărâmi bucata de tofu și o amesteci cu ingredientele rămase.
Faci forme de burger sau de cârnați din compoziție, treci prin făină de cânepă și apoi le prăjești în ulei de măsline cu ceapă suplimentară după gust.
Servești în chifle de burger integrale cu salată, ierburi proaspete și sos de chilli.
Paste cu pesto din spanac și semințe de cânepă
Timp preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 3 căni de baby spanac
- 2 căței mari de usturoi
- ½ cană semințe de cânepă
- 2 linguri suc de lămâie (sau oțet)
- ¼ cană ulei de măsline
- 1 linguriță sare
- 1 lingură drojdie nutrițională
- ½ cană de apă
Mod de preparare:
Amestecă totul într-un blender sau robot de bucătărie până se omogenizează, dar mai păstrează câteva semințe de cânepă și bucăți mici de spanac pentru decor. Separat se fierb pastele și când sunt gata, e gata și masa.
Completează porția cu niște verzituri cum ar fi broccoli făcut la grill și o mână de năut picant pentru extra proteine și ai un super lunch.
Pesto-ul îl poți ține la frigider într-un recipient etanș pentru maxim o săptămână.
FAQ – rubrica de întrebări și răspunsuri
Sunt semințele de cânepă legale?
Faptul că semințele de cânepă fac parte din familia Cannabis Sativa le-a adus un renume prost, însă ele conțin mai puțin de 0,5% din compusul psihoactiv care induce starea de euforie, și anume tetrahidrocannabinol (THC). Nu se simte, fiind într-o proporție atât de mică. Astfel, semințele de cânepă nu sunt ilegale, nici periculoase, nu cauzează reacții psihotrope și sunt chiar recomandate consumului grație beneficiilor multiple.
Ce cantitate de semințe de cânepă pot consuma zilnic?
Doza medie recomandată pentru adulți este de 30 de grame pe zi, deci undeva la 2 linguri de semințe de cânepă. Dacă e prima dată când le introduci în alimentație, e de preferat să crești consumul treptat ca să-ți obișnuiești organismul și să nu-ți facă sistemul digestiv surprize.
De unde pot cumpăra semințe de cânepă?
În shop găsești semințe de cânepă în toate formele existente:
– semințe întregi, decorticate sau nu;
– baton proteic cu semințe de cânepă;
– pudră proteică simplă de cânepă sau în mix gata făcut, special pentru smoothie-uri;
– ulei de cânepă, fie la sticlă, fie sub formă de capsule;
– loțiune de corp cu ulei de cânepă;
Am mai dat o tură prin lumea superalimentelor, sau hai să le spunem mai bine “alimente super benefice de care știam, dar nu știam până acum”. Acum că ai aflat care e treaba cu ele, la ce sunt bune și cum le poți consuma, enjoy!